Je schildpad laten overwinteren of niet?
Zelf laat ik een schildpad niet in winterslaap gaan voor ze zo'n 3 à 4 jaar oud is, vanaf dan zijn de beestjes normaal gezien sterk genoeg om enkele maanden te kunnen overwinteren. Verzwakte of zieke dieren mogen echter nooit in winterslaap gaan.
Voorbereidingen
Wanneer de temperatuur lager wordt en het aantal uren licht inkort zal de schildpad minder actief worden en ook minder eten tot zelfs niet meer eten, meestal is dit in oktober/november. Nadat het eten gestopt is kan je ze een lauw badje geven (mag meerdere keren per week) om het darmkanaal te ledigen, zelf laat ik ze dan 15 minuutjes zitten en daarna droog ik ze af om ze vervolgens weer in hun buitenverblijf, met 5 spots als verwarming, te steken. Voedselresten kunnen tijdens de winterslaap immers gaan rotten met als gevolg dat het dier kan sterven.
Binnen overwinteren
Ik heb geen ervaring met schildpadden binnen te laten overwinteren, in boekjes staan verschillende methodes beschreven. Of ze nu binnen of buiten overwinteren, het principe blijft hetzelfde. De dieren moeten kunnen overwinteren bij een temperatuur die lager ligt dan 10 graden (uiteraard mogen ze ook niet bevriezen), wanneer het warmer is worden ze actief en verbruiken ze energie wat de kans op overleven verkleint. Ook moeten ze droog zitten in een (houten of kartonnen) bak die gevuld is met stro, bladeren, mos en/of krantenknipsels,... de luchtvochtigheid moet rond 60 à 70% zijn.
Overwinteren in de koelkast
Een zeer onnatuurlijke manier van overwinteren, maar het wordt gedaan en is zelfs een vrij veilige manier omdat controle perfect mogelijk is en het dier niet kan bevriezen of tijdens zijn winterslaap niet aangevallen kan worden door vijanden zoals muizen of ratten. Iedere schildpad moet in een kartonnen of plastic doos met verluchtingsgaten zitten, de doos dient iets groter te zijn dan de schildpad zelf en opgevuld te zijn met papiersnippers of droge bladeren. Om een stabielere temperatuur en een microklimaat te creëren kan je de doos ook gedeeltelijk opvullen met turf en zand, de dieren kunnen zich dan ingraven, het gevaar op uitdroging wordt ook kleiner. De temperatuur van de koelkast stel je in op 12 graden en laat deze in de eerste week dan geleidelijk aan zakken tot 4 à 6 graden. De koelkast moet regelmatig verlucht worden door af en toe de deur te openen, controleer ook de luchtvochtigheid want in een koelkast is er wel kans op uitdroging.
Overwinteren in het buitenverblijf
Deze manier van overwinteren volg ik. Als het buiten kouder wordt en de dagen korter leg ik droog hooi in de serre. De spots die ik gebruik als plaatselijke verwarming laat ik een uurtje minder lang branden. Als ze gestopt zijn met eten dan geef ik ze een lauw bad om de darmen leeg te maken, niet alle schildpadden hebben dan hun ontlasting, dit hangt er van af hoeveel en of ze de laatste dagen gegeten hebben. Na het bad droog ik ze af en plaats ze terug in hun buitenverblijf. Hoe kouder het wordt hoe sneller ze zich ingraven, ze doen dit niet allemaal op hetzelfde tijdstip. Ik hou het weerbericht in de gaten, van zodra er vrieskou voorspeld wordt controleer ik of alle schildpadden wel ondergegraven zijn in hun daarvoor gemaakte houten bakken met een losse grond. Ik leg extra hooi en droge bladeren bovenop hun overwinteringsplaats, wordt er hevige kou voorspeld met overdag ook vriestemperaturen dan is het tijd om nog extra bescherming te gebruiken in de vorm van bv. een warm deken / isimoplaten. De dieren mogen immers niet vervriezen!
Het ontwaken
In maart, wanneer het positieve temperaturen zijn en de zon meer begint te schijnen, wordt het tijd om de warme beschermende deken weg te halen. En dan is het wachten tot de eerste schildpad weer bovengronds komt. Bij het ontwaken laat ik ze eerst enkele dagen rustig zitten om ze vervolgens opnieuw een bad en eten te geven. De schildpadden zijn, na maanden winterslaap, verbazingwekkend snel weer actief.