Schildpad Calypso sleept zich vooruit (april 2021)

Schildpad Calypso sleept zich vooruit

Het was mij opgevallen dat de schildpad Calypso het vrij moeilijk had om te gaan. Ze leek weinig kracht te hebben, vooral in de achterpoten. Ze sleept zich vooruit door vooral de voorpoten te gebruiken. Ze leek mij ook minder actief te zijn dan normaal.

Aangezien het in de latere uren nog steeds goed afkoelt in de serre heb ik ze 's avonds apart gezet in het terrarium met een nieuwe UV lamp en warmtelamp. Ik heb ze dan ook vooral gevoederd met paardebloemen aangezien die veel mineralen en vitaminen bevatten. Dit zou wel eens helend kunnen werken.

Na bijna 2 weken was er geen verbetering merkbaar. Ik heb voor alle zekerheid dan maar een afspraak gemaakt bij de dierenarts.

Hieronder zie je een kort filmpje waarop je kan zien dat de schildpad moeilijk wandeld. Let op de achterpoten, deze gebruikt ze zo goed als niet.

 

Afspraak bij de dierenarts

Deze afspraak was bij dierenarts Tom Hellebyck aan de faculteit diergeneeskunde te Merelbeke.

Het eerste contact was met een studente die een aantal algemene vragen stelde. Daarna heeft dierenarts Tom Hellebyck de schildpad nader onderzocht. Een staal genomen van de ontlasting en een echografie uitgevoerd.

Er zijn gelukkig geen alarmerende dingen ontdekt. De inhoud van de ontlasting was vrij normaal en ook op de echografie was er niets te zien dat kon duiden op een ernstig probleem (geen ei, nieren normaal).

Wat kon dan het probleem zijn?

Volgens Tom kon het probleem een gebrek aan calcium zijn. De schildpadden zitten dan wel buitenshuis maar zonnen veel onder de lamp in de serre. Ook als buiten de zon schijnt. En aangezien het glas van de serre UV licht tegenhoud is de oorzaak wellicht te weinig calcium.

Behandeling

Ter plaatse heeft de schildpad een dosis calcium rechtstreeks in de spier toegediend gekregen. En thuis heb ik ze oraal nog 7 dagen calcium toegediend + Panacur (ontwormingsmiddel).

In de toekomst dien ik bij het voederen extra calcium en vitamine D toe. Online Reptivite met D3 aangekocht om dagelijks over het eten te strooien. Ook een sepia schelp is een heel goede calcium bron. Kan je met een mes afschrepen en over het voedsel verspreiden.

Resultaat

De schildpad is nog niet helemaal in orde, dit kan nog een hele tijd duren, maar ik moet zeggen dat er wel heel snel een eerste resultaat merkbaar was. Na slechts enkele dagen kan ze nu veel beter wandelen dan voorheen en steunt ze nu ook meer op haar achterpoten. En haar algemene vitaliteit is er ook sterk op vooruit gegaan.

 

 

 

icon schildpad

Moorselandschildpad.be
Copyright © 2012 - 2023 
All Rights Reserved