Algemene verzorging

Helaas zijn er nog altijd mensen die een schildpad aankopen als speelgoed voor hun kinderen, een schildpad is absoluut geen speeltje of geschikt gezelschapsdier zoals een kat of een hond. Eveneens is het een totale misvatting om te denken dat dit dier geen verzorging nodig heeft en lost men het dier in de tuin zonder ook maar enige aanpassingen. Bij gebrek aan verzorging kwijnt het dier weg en zal het een langzame maar zekere dood tegemoet gaan.

Huisvesting 

Schildpadden hebben vooral warmte nodig, het zijn immers koudbloedige dieren die pas actief worden als ze voldoende opgewarmd zijn. Verwarming is dan ook een noodzaak, zelfs als je ze tijdelijk in een terrarium houdt. U kan in de handel bodemverwarming kopen in de vorm van een warmtemat of warmtekabels, maar een gewone spot van 40 Watt die je in het terrarium plaatst volstaat evengoed. Zitten de schildpadden in een buitenverblijf dan kan je hetzelfde doen, zorg er ook voor dat ze een schuilplaats hebben waar regen en wind geen vat op hebben. Enkele platen plexiglas die opgesteld staan op een zonnige plek is al een fantastisch plekje waar ze uren kunnen liggen zonnebaden!

Hygiëne

Deze prehistorische dieren zijn absoluut niet netjes. Urine en ontlasting, ze laten het overal vloeien, ook in de drinkbak en eetbak, ze kruipen er overheen en verspreiden het verder in het terrarium of buitenverblijf. Het is dan ook nodig om elke dag hun verblijfplaats te reinigen, het overgebleven voedsel weg te nemen en het drinkwater te verversen.

Voeding

Een blaadje sla vindt de schildpad best wel lekker maar is niet voldoende. Schildpadden lusten heel wat, zelf geef ik aan mijn Moorse schildpadden een gevariëerd aanbod van sla, tomaat, bloemkool, mini-mais, broccoli, witloof, chinese kool, paardebloem, klaver, andijvie, komkommer, courgetten,... Niet alle schildpadden lusten alles wat ik hier opsom, ze hebben elk hun eigen voorkeur. Geef niet elke dag hetzelfde voedsel en plaats ook een drinkbakje met proper water.

Meer info over de voeding vind je op de pagina voeder schildpadden

 

icon schildpad

Moorselandschildpad.be
Copyright © 2012 - 2023 
All Rights Reserved